Winkelwagen

Geen artikelen € 0,00

Veilig betalen!

De historie

De historie van de Zweedse fakkel

De Zweedse fakkel is een boomstam die je recht op zet waardoor hij langzaam opbrandt. De boomstam is ingezaagd zodat er maximale aanvoer van zuurstof is en er maximaal licht en warmte wordt verspreid.

Dertigjarige oorlog (1618 - 1648)

Tijdens de dertigjarige oorlog (1618 - 1648) tussen Protestanten en Katholieken in de Duitse gebieden begonnen belanghebbende staten als Frankrijk en Zweden zich te mengen in de strijd. Het was in deze oorlog dat Zweedse soldaten een kapmethode ontdekten die hen in staat stelde, ook in vochtige omstandigheden, snel een vuurtje te kunnen maken, zonder lange afstanden met brandhout te hoeven afleggen. De fakkels werden gebruikt voor licht en warmte, maar ook voor het opwarmen van bijvoorbeeld water en maaltijden.

Zelfs vochtig dennenhout brandt snel

Door de verticale zaagsnedes is de aanvoer van zuurstof optimaal zodat zelfs vochtig hout snel vlam vat. Nadeel was natuurlijk wel dat het vochtige dennenhout flink rookte en vonken verspreidde. Tegenwoordig zijn de Zweedse Fakkels echter gedroogd tot een percentage waarbij amper rook en vonken vrijkomen. Hierdoor kunt u maximaal genieten van de sfeer en ambiance die de Zweedse fakkels geven.

Afhankelijk van weer en wind zal de Zweedse fakkel sneller of langzamer branden.